Published on inregion.cz (https://www.perognuno.cz)

Domů > Telecí plátky s houbami

Telecí plátky s houbami

Autor: 
Šárka Konečná
Inregion
Datum zveřejnění: 
Úterý, Listopad 21, 2023 - 20:30
Scaloppine di vitello
Autor fotografie: 
Šárka Konečná, inregion.cz

Zkracující podzimní večery přímo vybízí k tomu, abychom se sešli u stolu s rodinou a dali si jídlo, které zahřeje. Zvláště tehdy, pokud jsme se právě vrátili z lesní procházky a ještě nasbírali houbovou úrodu. Tento recept na přípravu telecího zahřeje nejen ústa, ale i srdce. Nejen geniální jednoduchostí, nýbrž dokonalým využitím podzimní zeleniny. 

Scaloppine di vitello
Autor / autoři fotografií ve fotogalerii: 
Šárka Konečná, inregion.cz

V úvodu receptu jsme si pověděli to, že je naprosto úuchvatně jednoduchý. Spočívá totiž pouze v základních podzimních surovinách, které jsou k dispozici v téměř každé kuchyni. Tedy v telecí kýtě, houbách, zeleninového vývaru, petržele, česneku, vína,soli, másla a hladké mouky. Můžeme se tak směle pustit do vaření. 

Ingredience pro 4 osoby:

600 g telecí kýty nakrájené na 6 plátků

lžíce olivového oleje (extra virgin)

půl kila hub

zeleninový vývar na podlévání

petrželová nať na ozdobení i do pokrmu

4 stroužky česneku (oloupané, vcelku) 

200 ml vína 

50 g másla 

hladkou mouku na obalení masa 

 

Nejprve si v mouce obalíme plátky masa. Na kvalitní pánvi rozehřejeme olivový olej spolu s máslem a jakmile se nám řádně rozvoní zprudka na něm orestujeme připravené plátky masa. Z každé strany to trvá zhruba dvě minuty. Podlejeme maso trochou vývaru a vína, necháme důkladně vše nasáknout. Maso po dvou minutách obrátíme, dalsší dvě minuty necháme bublat na pánvi a pak jej odejmeme do misky a uchováváme jej v teple. Na pánev, ve které máme vroucí směs, vhodíme česnek a houby a necháme směs téměř odpařit, tento základ zlehka osolíme a opepříme. Přihodíme tři čtvtiny nasekané petrželové nati. Podlejeme zbytkem vývaru a vína, necháme vše probublávat na mírném plameni zhruba dvacet minut. Omáčka by měla být jemně zredukovaná, ajkmile dosahné hustší konzistence, vrátíme do pánve zpět maso. 

Promícháme, provaříme dalším pět minut a můžeme servírovat. 

Vhodnou přílohou je buď kukuřičná polenta, nebo bramborová kaše. 

Dobrou chuť. 

Zdroje: 
receptyodfrancesci.cz, inregion.cz
  • telecí maso
  • houby
  • italská kuchyně
  • bez lepku
  • bez laktózy