Published on inregion.cz (https://www.perognuno.cz)

Domů > Těsto na bezlepkovou pizzu

Těsto na bezlepkovou pizzu

Autor: 
Šárka Konečná
Inregion
Datum zveřejnění: 
Neděle, Prosinec 18, 2022 - 17:00
Těsto na bezlepkovou pizzu
Autor fotografie: 
Šárka Konečná, inregion.cz

Mnoho alergiků na lepek si klade otázku, jak si připravit chutné těsto na pizzu a řada z nich to raději předem vzdá. Není však třeba házet flintu do žita, existuje totiž dokonalý recept, jak si pizzu bez lepku dopřát, aniž by ztratila na své typické chuti. Takže jdeme na to.

Suroviny na dvě pizzy o průměru cca 35 cm:

300 g mouky Schär Mix B - Bread-Mix

30 g extra virgin olive oil

7 g sušeného droždí

255 ml vlažné vody

5 g soli (může být i slanější, záleží na chuti)

špetka krupicového cukru (cca 1 g)

 

Dbáme na to, aby veškeré suroviny měly pokojovou teplotu. Nejprve si odvážíme mouku, nasypeme ji do širokého nižšího hrnce a do mouky následně přisypeme sušené droždí, sůl a cukr. Promísíme, aby se vše spojilo v jeden prášek. Poté přidáme olivový olej a vlažnou vodu. V hrnci vše prohněteme a těsto následně z hrnce přendáme na pomoučený vál. Znovu prohněteme a vytvarujeme do podoby koule. Kouli uchopíme do dlaní a zase hněteme, v rukách prohazujeme do doby, než nám těsto vytvoří naprosto sourodou a nedrolící se směs. Z té potom vytvoříme souměrný válec o průměru zhruba osmi centimetrů, ten rozpůlíme a vzniklé dva bochánky opět vytvarujeme do podoby dvou koulí. Na válu je následně necháme zhruba 3/4 hodiny kynout v teple přikryté vlažnou vlhkou utěrkou.

Poté, co nám těsto vykynulo, okem již poznáme, že dosáhlo jednou tolik většího objemu, jej na válu, kouli po kouli, ručně zpracujeme na kruhovou placku o síle zhruba tří centimetrů. Opatrně sejmeme, vezmeme do rukou a prohazujeme těsto tak dlouho, dokud nám nevznikne tenký, maximálně půl centimetru silný kruh. (*) Ten přendáme na plech vymazaný olivovým olejem (extra virgine!) a vložíme do předem rozpálené trouby. Ideální teplota je okolo 300 stupňů, pokud máme troubu elektrickou, která umožňuje jen 250 stupňů a méně, nezoufáme a když troubu rozehříváme, vložíme do ní větší kameny, které teplo násobí a udržují ho.

(*) Pokud si na prohazování těsta do podoby tenké placičky netroufáme, nevadí. Použijeme váleček a těsto do tenké podoby jednoduše vyválíme. To tak, že na válu vytvoříme co nejtenší placku a těsně předtím, než se na válu díky minimální tloušťce začne trhat, ji přendáme na plech a do teňoučké výsledné podoby ji až na plechu dotvarujeme ručně.

Vždy máme na paměti, že těsto, tedy základní stavební kámen celé pizzy, má být co nejtenší (do půl centimetru) a neměl by přesáhnout v průměru 39 centimetrů.

Těsto pak ozdobíme dle našich preferencí, základní pizza je Pizza Margherita. O té pak pojednává v našich receptech jiný předpis.

Zdroje: 
inregion.cz, receptyodfrancesci.cz
  • pizza
  • těsto na pizzu
  • bezlepková pizza
  • bez lepku
  • bez laktózy
  • italská kuchyně
  • Itálie na talíři
  • italské recept